dimarts, 15 de novembre de 2011

Prepara't per als exàmens!Qestudio és una revista en línia d'orientació acadèmica per als joves. D'ella hem extret estos consells que ens vénen de perles ara que s'acosta la primera avaluació.


Elements a tindre en compte

Considerant el fet que has repassat els continguts de l'assignatura, que has passat a net els apunts i que tens esquemes i resums, ara has de preparar-te per a la prova, organitzar el temps per a estudiar i aprovar l'examen. Aquests són alguns dels aspectes que has de contemplar:Matèria d'examen

La teua dedicació i esforç seran diferents en funció de la matèria de la prova.

Part o parts del dia en què estàs més concentrat (bioritmes)

Com a ésser viu que eres, tens estones en què estàs animat, amb més ganes de fer coses, etc. i altres en què et falta concentració. Així, doncs, és necessari que tingues en compte el teu bioritme: si el teu cervell està més actiu al matí o a la vesprada, al matí i a la vesprada, al migdia, a la nit...

Si no saps quin és el teu bioritme perquè no pares en tot el dia, el millor moment per a esbrinar-ho és quan estigues de vacances, sense classes ni deures. Durant aquest temps has d'observar quan estàs més eufòric, més àgil mentalment o més esgotat.

El teu bioritme es pot veure afectat per les obligacions diàries, com, per exemple, anar a classe, traure a passejar el gos, practicar esport... Per això has d'intentar compaginar el teu bioritme amb les teues obligacions, i deixar per a un altre moment aquelles tasques que ho permeten, de manera que tingues lliures les estones en què et sentes més inspirat per a estudiar. És molt important que ho faces en el moment adequat, perquè així traus més profit al temps i obtens millors resultats.

Practica

Uns dies abans de la prova, realitza una simulació d'examen que siga el més fidel possible a l'original. Per a aconseguir-ho:
  • Pregunta al professor com serà l'examen: tipus test, oral, d'escriure molt, etc.
  • Consulta a antics alumnes del docent en qüestió com els sol fer: nombre de preguntes, formulació dels enunciats...
Una vegada esbrinada aquesta informació, agafa el llibre i els apunts i anota els temes que cregues que poden eixir; planteja les preguntes tal com penses que ho fa el professor.

La simulació ha de durar el mateix que en la realitat, i has de respondre com si fóra real, sense errors ortogràfics, amb paraules tècniques si és necessari...


Els nervis

Potser eres una persona que es posa nerviosa pel fet de pensar en una prova, o és possible que aquest examen siga tan important, que només d'imaginar que pots suspendre'l et posa frenètica.

Siga com siga, abandona qualsevol pensament negatiu i procura relaxar-te, perquè els nervis poden arribar a bloquejar-te i fer que et quedes en blanc. Hi ha diverses tècniques per a aconseguir que el teu cos i la teua ment es relaxen:

  • La respiració abdominal. Es fa sense moure el pit i omplint l'abdomen d'aire. Pots aconseguir relaxar tot el sistema nerviós, ja que espentes el diafragma cap avall i realitzes un massatge a tots els òrgans.
  • La relaxació del cos. Per a aconseguir-la és molt important l'exercici físic –Cal moure un poc els músculs per a poder relaxar-los després amb estirades– I també un estona
    d'inactivitat –Cal tombar-se a terra pensant en el cansament del teu cos i respirant des del ventre.

  • El control de la teua ment i dels pensaments. Fora els pensaments negatius! Has de pensar en positiu i agafar confiança en tu mateix repetint-te que ho faràs bé i que tens la matèria controlada.

Menjar i dormir

Els estudis no han de canviar els teus hàbits d'alimentació i descans, perquè el teu cos necessita l'energia que li aporten el menjar i el descans.

L'alimentació ha de ser equilibrada; evita les menjars copiosos amb greixos perquè poden provocar-te peresa o mal de panxa.

Has de dormir 8 hores. El son neteja la memòria a curt termini i deixa espai lliure per a més informació.

Segons un estudi de Matthew Walker, de la Universitat de Califòrnia a Berkeley, passar la nit en blanc redueix quasi un 40% la capacitat d'assimilar coneixements.


Bibliografia: Mercè Santacana i Modest. Expressa't a la teva manera.Exàmens, treballs i
exposicions audiovisuals. Quaderns de treball personals 5, Institut Superior d'Estudis Psicològics


Més recursos