dimecres, 16 de novembre de 2011

En defensa de l'ensenyament públicMANIFEST


Benvolguts companys, benvolgudes companyes, amics i amigues:


Una vegada més estem totes i tots ací, representants de tota la comunitat educativa, pares i mares, alumnat i professorat.


La Plataforma en Defensa de l’Ensenyament Públic -integrada per FAPA-València, FAPA Castelló Penyagolosa, FAPA Enric Valor Alacant, CCOO, UGT, STEPV, CGT, CAVECOVA, Escola Valenciana, FAAVEM, SEPC, BEA, Associació de Directors de Primària, Associació de Directors de Secundària, Moviments de Renovació Pedagògica i ADIDE, ens convoca de nou davant una altra agressió a l'escola pública.


Res nou al País Valencià, en el qual portem anys reclamant un canvi en la política educativa que mai arriba. Perquè cada curs que passa sofrim retallades més dràstiques i brutals a les nostres escoles.

Ara tenen l'excusa de la crisi, una crisi que ens hem trobat ací i de la qual no som culpables. Una crisi, que potser convinga recordar, al nostre territori la sofrim amb major virulència per la mala gestió del govern valencià que ha fet que les arques estiguin buides.

En estos moments:

-Hi ha famílies que no han cobrat la beca dels llibres de secundària.
-Hi ha instituts que no poden pagar la llum i quan arribe l'hivern no podran pagar el gasoil de les calderes.

-Les beques de menjador s'han retallat i són almoines.

-El professorat no sap fins a on arribarà el pressupost per poder cobrar un altre mes més, bé, això els que encara estan en plantilla…

L'anunci de més retallades està ací. El xec escolar per pagar les escoles infantils que mai van arribar, el bo llibre que no s'ha fet extensiu per a tota l'educació obligatòria, les beques de menjador, etc. tenen els seus dies contats...

Ara una nova agressió, si cap més temible, ens amenaça. És la privatització de l'escola pública. És la cessió de sòl públic per construir centres d'iniciativa social. Quin nom tan bonic!!! I no obstant, això amaga darrere una cosa tan perillosa... Clar, l'excusa és la de donar-li als pares i mares la llibertat d'elecció de centre (això és un principi que també sona molt bé), però esta llibertat d'elecció passaria per tenir una xarxa pública en les degudes condicions, amb les instal·lacions adequades i amb totes les necessitats cobertes i seria llavors quan de debò els pares tindríem l'oportunitat de triar el centre per als nostres fills i filles.

Crec que portem massa temps eixint al carrer, explicant totes les manques que venim sofrint i possiblement hem perdut en l'intent, la capacitat de reclamar esta escola de qualitat en la qual creiem i que ara està amenaçada per l'ombra de la privatització i les retallades pressupostàries.


Però ara i ací anem a dir-los als polítics, als què governen i als què estan en l'oposició, com és esta escola pública que hem de defensar perquè és la que volem i no altra.


-Volem una escola pública plural, democràtica i participativa que coneixem i valorem.

-Volem esta escola pública de qualitat que és l'única que pot evitar les desigualtats socials.


-Esta escola pública que garanteix que totes i tots tinguen l'educació que mereixen i amb les mateixes oportunitats.


-Esta escola pública que té un professorat qualificat i ben preparat, vocacional i expert.


-Esta escola que arriba a l'últim racó del nostre territori, garantint que qualsevol xiqueta i xiqueta, visca en una gran ciutat o en un poblet, tinga la mateixa oportunitat de formar-se.


-Sabem exactament què és el que volem i per descomptat no acceptarem que amb l'excusa de la crisi s'apliquen retallades que impliquen l'acomiadament de molts docents, la reducció dels programes, l'augment de les ràtios, etc. que afecta directament a la qualitat i equitat de l'ensenyament que rep l'alumnat.


-Volem una educació pública on el valencià tinga un paper fonamental com a eina d'integració de totes les persones, sense distinció de territori, condició o lloc d'origen, i com a garantia d'igualtat d'oportunitats.

Tampoc acceptarem que la nostra escola es puga convertir en el negoci d'alguns. No volem que es privatitzen les nostres escoles. No volem que s'apliquen retallades en l'educació.


NO A les RETALLADES

NO A la PRIVATITZACIÓ DE L'ENSENYAMENT

NO A la CESSIÓ DE SÒL PÚBLIC PER A CENTRES PRIVATS

Enllaç al docuement en valencià i en castellà